Celkem je jich na území města Prostějova instalováno již 14. V letošním roce byla doplněna tady tato místa:

1. Krasická – v křižovatce s ul. Moravskou na sloupu VO ve směru k ul. Západní.

2. Okružní – v křižovatce s ul. Dr. Plajnera, na sloupu VO u připravované autobusové zastávky ve směru k ulici Krasická.

3. E. Valenty – sloup VO ve směru k ZŠ E. Valenty naproti autobusové zastávky sídl.E. Beneše.

4. Čs. armádního sboru – sloup VO, před křižovatkou s ulicí Karoliny Světlé

5. Martinákova – sloup VO, před křižovatkou s ulicí Pod Kosířem naproti Charity Prostějov.

6. Českobratrská – sloup VO u domu č. 23.

Informační měřiče rychlosti, často označované jako rychlostní radary nebo displeje ukazující aktuální rychlost vozidel, mají různé psychologické dopady na řidiče. Tyto měřiče jsou navrženy s cílem zvýšit povědomí řidičů o jejich rychlosti a snížit výskyt překračování rychlosti, což přispívá ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Některé z klíčových psychologických efektů zahrnují:

1. Zvýšené povědomí o rychlosti

  • Okamžitá zpětná vazba: Zobrazení aktuální rychlosti poskytuje řidičům okamžitou zpětnou vazbu o jejich rychlosti, což často vede k okamžitému snížení rychlosti, pokud zjistí, že jedou příliš rychle.

  • Sebereflexe: Když jsou řidiči konfrontováni se svou rychlostí, mohou se více zamyslet nad svým chováním na silnici a být více uvědomělí ohledně dodržování rychlostních limitů.

2. Zvýšení bezpečnostního chování

  • Snížení rychlosti: Mnohé studie ukazují, že informační měřiče rychlosti vedou ke snížení průměrné rychlosti vozidel, zejména v oblastech s vysokým rizikem, jako jsou školy, obytné zóny nebo úseky s vysokou nehodovostí.

  • Prevence nehod: Snížení rychlosti vozidel v těchto oblastech může významně přispět k prevenci nehod a snížení závažnosti případných kolizí.

3. Posílení pozitivního chování

  • Psychologická motivace: Vidět svou rychlost na displeji může působit jako pozitivní motivace pro řidiče k dodržování pravidel, což může vést k dlouhodobějším změnám v chování.

  • Sociální tlak: Přítomnost těchto měřičů může rovněž vytvářet sociální tlak na řidiče, aby dodržovali rychlostní limity, protože jejich rychlost je viditelná nejen pro ně, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu.

4. Redukce stresu a agresivity

  • Snížení stresu: Když řidiči vědí, že jejich rychlost je monitorována, mohou být méně stresovaní a agresivní, protože se cítí více kontrolováni a mají jasnou zpětnou vazbu.

  • Zlepšení dopravního toku: Snížení rychlosti a větší uvědomění si situace na silnici může také vést k plynulejšímu dopravnímu toku a menší míře agresivního chování mezi řidiči.

5. Dlouhodobé efekty

  • Trvalé změny v chování: Při pravidelném setkávání s informačními měřiči rychlosti mohou řidiči rozvinout trvalé návyky dodržování rychlostních limitů, což přispívá k celkově bezpečnějšímu silničnímu prostředí.

  • Výchovný efekt: Dlouhodobé vystavení těmto měřičům může mít výchovný efekt, kdy si řidiči lépe uvědomují důležitost dodržování dopravních pravidel.

Všechny tyto efekty společně přispívají k celkovému zvýšení bezpečnosti na silnicích a mohou mít pozitivní dopad na veřejné zdraví a kvalitu života.