Prostějov má za sebou první ročník nového festivalu. Prostějovský Oktoberfest představující místní minipivovary se uskutečnil v polovině října v Kolářových sadech a zájem návštěvníků byl opravdu velký. Na dojmy jsme se zeptali primátora Františka Jury, který vznik této akce inicioval.
Jak se vám první Prostějovský Oktoberfest líbil?
První ročník považuji za mimořádně vydařený. Vyšlo nám počasí a do Kolářových sadů zavítala spousta lidí. Já jsem spokojený. Z hlediska návštěvnosti to byla skvělá akce. Kvůli pracovním povinnostem jsem na festivalu nemohl být celou dobu, ale slavnostní naražení první bečky i následnou zábavu jsem si užil. A také dojmy mých kolegů a známých ukazují, že se nám podařilo připravit zajímavou akci. Jsem za to moc rád a věřím, že z Prostějovského Oktoberfestu uděláme novou tradici.
Co vás vlastně k uspořádání této akce vedlo?
Měl jsem dva hlavní důvody, Tím hlavním je moje dlouhodobá snaha podporovat místní živnostníky a podnikatele. Řadu jejich provozoven jsem osobně navštívil, často mě doprovázela média a pomohli jsme některým místním značkám získat větší popularitu u veřejnosti. Myslím, že si to zaslouží, protože dávají práci místním lidem, používají lokální suroviny a pomáhají tak ekonomice našeho města i okolí. Prostějov je známý jako dobré město pro byznys a já kladu na dobré vztahy s místními zaměstnavateli velký důraz.
Druhým důvodem bylo zrušení Prostějovských hanáckých slavností, které se letos nemohly konat kvůli povodním. Moc nás to mrzelo, ale nedalo se rozhodnout jinak. Chtěl jsem, ať se koná nějaká náhradní akce, na které bychom se mohli všichni potkat. Jsem rád, že kolegové ve vedení města to viděli stejně.
Co říkáte velkému zájmu návštěvníků?
Byl jsem příjemně překvapený. Očekávali jsme, že přijde zhruba 500 lidí. V areálu festivalu bylo ve špičce přes 2 000 lidí, celková návštěvnost za odpoledne byla samozřejmě ještě vyšší. Na akci přišla spousta lidí, kteří mají rádi pivo, zaujaly je pozvané kapely nebo si prostě chtěli užít jeden z posledních slunečných dní než přijde podzimní počasí. Jsme za to moc rádi a do příštího ročníku určitě připravíme některá vylepšení včetně navýšení výčepní kapacity a větší nabídky specialit místních řezníků a uzenářů. První ročník byl základem, na kterém chceme dále stavět.