Ve čtvrtek 30. 5. 2024 přijali členové vedení města na prostějovské radnici velvyslankyni státu Brazílie Sôniu Reginu Guimarães Gomesse. Na prostějovské radnici se paní velvyslankyně setkala se členy vedení města a následně si prohlédla krásné historické interiéry této kulturní památky.

velvyslankyně-návštěva

Velvyslankyně navštívila Prostějov při příležitosti zahájení výstavy Brazilský exil a osobnosti Domu Stefana Zweiga. Výstava, jejímž partnerem je i město Prostějov, je k vidění v galerii Gymnázia Jiřího Wolkera.

Tématem je židovský exil v Brazílii, celou výstavu koncipoval dům literáta Stefana Zweiga v Brazílii. Právě rod Zweigových je pomyslným pojítkem mezi Brazílií a Prostějovem. Příbuzným Stefana byl dramatik Max Zweig, prostějovský rodák a syn významného činovníka prostějovské židovské obce Gustava Zweiga. Max i Stefan byli v úzkém kontaktu, o čemž svědčí například i korespondence mezi oběma muži, která se nachází v depozitu prostějovského muzea. Předkové Maxe i Stafana Zweigových jsou pohřbeni na starém židovském hřbitově ve Studentské ulici.