V sobotu 8. června v době od 9:00 – 12:30 hod měli řidiči motorových vozidel, možnost nechat si změřit rychlost, a to na silnici od kruhového objezdu v Domamyslicích po křižovatku na Smržice. Akci připravila Městská policie Prostějov.

měření rychlosti

Výsledky:

Celkem se dostavilo 95 motoristů. Z toho 4 řidiči motocyklů. Ve 4 případech ukazatel rychlosti podměřoval, např. radarem naměřeno 92 km/hod. a na ukazateli ve vozidle, řidičem zjištěno 90 km/hod. Tato hodnota byla nejvyšší naměřenou odchylkou. Řidičům, kterým tachometr podměřoval, doporučen servis, nebo alespoň to, aby si dávali pozor, neboť ne svojí vinou mohou překročit zákonem stanovenou rychlost. U 3 automobilů se ukazatel rychlosti zcela shodoval s naměřenou hodnotou mobilním radarem. U ostatních, vesměs zjištěna odchylka do 10%. Pouze u 3 vozidel byla vyšší jak 10%. Nejvyšší zaznamenána o 8 km/h. Radarem naměřeno 67 km/hod, zatímco rychloměr ve vozidle ukázal 75 km/hod.

Nejvyšší naměřená rychlost byla zaznamenána u osobního vozidla, a to 92 km/hod. „Padesátku“ si přijelo vyzkoušet 27 řidičů.

Rychlost změřená radarem byla hlídkou v cíli zaznamenána na kartičku a následně předána řidiči pro porovnání. Každý účastník si mohl vybrat i drobný dárek, věnovaný krajským koordinátorem BESIPU. Jednalo se o řezák na bezpečnostní pásy, jednorázový alkohol tester, propisku nebo papírový poznámkový blok.

Zdroj: MP