Slavnostní vyhlášení výsledků soutěží proběhlo 10. 9. 2024 v prostorách Červeného kostela v Olomouci.

V soutěži O keramické sluchátko uspěla v kategorii do 2 000 obyvatel obec Náklo, v kategorii obcí nad 2 000 obyvatel loňské prvenství obhájila obec Ruda nad Moravou a v kategorii obcí s rozšířenou působností vyhrál Šumperk. V tomto klání, které vyhlašuje nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Olomouckým krajem už popatnácté v historii, je hodnocena výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. 

Souběžně byly také vyhlášeny ceny O Elektrooskara, kterými jsou oceňovány obce za třídění vysloužilých elektrospotřebičů. Soutěž pořádá kolektivní systém ELEKTROWIN s podporou Olomouckého kraje již podesáté. V Olomouckém kraji bylo v roce 2023 prostřednictvím sběrné sítě ELEKTROWIN sebráno celkem 4 257 tun vysloužilých elektrospotřebičů, což představuje 6,7 % z celkového množství zpětně odebraných elektrozařízení v celé České republice. Každý obyvatel Olomouckého kraje tak v průměru odevzdal 6,73 kg spotřebičů.

Soutěž letos proběhla ve třech velikostních kategoriích, jediným kritériem byl největší procentní nárůst množství vysloužilého elektra v meziročním srovnání – mezi obcemi do 2 500 obyvatel se může pochlubit Osek nad Bečvou, v kategorii do 10 000 obyvatel zvítězily Hlubočky a v kategorii nad 10 000 obyvatel pak vyhrál Prostějov.

Zároveň se udělovala ocenění za třídění odpadů. Soutěž „O keramickou popelnici“ je už 19. rokem tradiční součástí informačních aktivit na podporu sběru separovaného odpadu, na nichž hejtmanství spolupracuje s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s. První místo v kategorii měst nad 15 tisíc obhájilo Statutární město Olomouc a jako třetí obec v historii soutěže vstupuje do prestižní Síně slávy odpadového hospodářství Olomouckého kraje. Na druhém místě skončil Šumperk, pomyslný bronz putuje do Prostějova. 

Do soutěže, kterou každoročně pořádá Olomoucký kraj se společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno 399 obcí a měst Olomouckého kraje. V samotném klání se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě a další doplňková kritéria.