Již třetí rok v našem městě působí nezisková organizace Mezi námi o.p.s., která se zaměřuje na propojování generací. Věnujeme se společným aktivitám dětí z mateřských a základních škol a seniorů v jejich zařízeních. Každý měsíc se scházejí děti s svými „babičkami a dědečky“, aby spolu trávili příjemné chvíle při společných aktivitách. Do tohoto programu, který má název „Povídej“, jsou zapojeny MŠ Melantrichova, Šárka a Partyzánská, ZŠ Jana Železného spolu s DS Nerudova, CSS Prostějov a chráněným bydlením Daliborka. Všichni, kteří se podílejí na přípravě těchto milých setkání, si zaslouží velký dík. Je jejich zásluhou, že děti přinášejí do seniorských domovů při společné práci, písničce nebo povídání radost a vzpomínky. O nezpochybnitelném významu těchto krásných chvil pro výchovu našich malých Prostějováčků se nemusíme přesvědčovat.

Naše organizace dovede aktivitu dětí a jejich učitelek ocenit. Družina ze ZŠ Jana Železného, která chodí za klienty Domova seniorů na Nerudově ul., převzala za svoji aktivitu jako vyznamenání značku Mezigeneračně. Gratulujeme dětem i vychovatelce Janě Jílkové!

To ale není všechno! Tato aktivní skupina spolu s DS Nerudova se prostřednictvím Mezi námi o.p.s. zapojila do velmi hezké akce, kterou vyhlásila VZP pod názvem „Pošlete vzkaz příběhem“. Děti besedovaly se svými babičkami a dědečky a jeden krásný příběh samy napsaly a poslaly do soutěže. Mezi 116 účastníky této krásné akce byly spolu s dalšími šesti vybrány jako vítězové. Nejen že vzpomínky seniorky jsou součástí knihy, kterou VZP vydala, ale spolu s DS Nerudova si rozdělí štědrou finanční odměnu. Fotky z listopadového předávání výhry vám rádi ukážeme v příštím vydání PRL.

Mezi námi o.p.s. v Prostějově organizuje ještě jeden program s názvem „Přečti“. Už 33 našich aktivních seniorek a seniorů se přihlásilo ke spolupráci v tomto programu. Chodí pravidelně týdně číst dětem do vybraných mateřských školek. Někteří z nich se zapojují i do jiných aktivit. Tak snad malá statistika z uplynulého školního roku:

počet pohádkových čtecích babiček a dědečků: 33
počet zapojených MŠ: 15
počet uskutečněných setkání: 350

Dvě naše čtecí babičky mimo to četly pravidelně každý týden v průběhu letních prázdnin dětem v dětském oddělení městské knihovny.

Všem těmto dobrovolnicím a dobrovolníkům bych chtěla touto cestou poděkovat za to, že kus svého času ochotně a nezištně věnují dětem! Možná se poptejte svých ratolestí nebo vnoučat, zda mají ve školce svoji „čtecí babičku,“ a nechte si od nich vyprávět. Ještě jednou díky všem, kteří společně s Mezi námi o.p.s. podporují setkávání generací!

PhDr. Maria Řičánková
koordinátorka projektů Mezi námi o.p.s