Ve věku osmdesáti let zemřel herec a dabér, prostějovský rodák a letošní laureát Ceny města Prostějova Ladislav Županič. Byl také držitelem Ceny Thálie za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství.

Ladislav Županič

„Ladislav Županič byl i celoživotní fanda Prostějova, svého rodného města. Ještě v září jsem mu mohl předat Cenu města Prostějova a vyslechnout jeho vzpomínky na mládí „u nás“. Ztratili jsme velkého a moudrého muže. Moje myšlenky jsou nyní s jeho rodinou,“ uvedl primátor František Jura. „Skon úžasného člověka, skvělého herce a dabéra je ve velmi krátké době další smutnou událostí, která se mě hluboce dotýká. S ohlédnutím zpět je jen dobře, že se podařilo ocenit Cenou města Prostějova našeho rodáka, který si cenu bezesporu zasloužil,“ dodává 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Ladislav Županič se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově. Po maturitě vystudoval JAMU v Brně a roku 1970 zahájil svoji kariéru v Hudebním divadle Karlín, kde působil v letech 1993–2003 jako ředitel. Je držitelem dvou Cen Thálie – za dvojroli Albína/ Zazy v muzikálu Klec bláznů (1998) a za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství v kategorii muzikál-opereta (2016). Čest jeho památce!