V Prostějově máme ke sportu speciální vztah. Je to vášeň, která nás spojuje, a zároveň oblast, do níž město investuje značné peníze. Tato podpora se pak odráží nejen ve výsledcích našich sportovců, ale i v nabídce sportovních aktivit, které město má. Nedávné zasedání zastupitelstva nicméně přineslo celkem zajímavé rozhodnutí o přidělení celoročních dotací pro různé sportovní oddíly, což si zaslouží reflexi způsobu, jak se tyto prostředky vlastně přidělují. Výše dotace vychází z bodového hodnocení jednotlivých žádostí. Na přidělení se podílí sportovní komise (maximálně 80 bodů) a zbylou část určuje Rada města na svém jednání (maximálně 120 bodů).

Město obvykle přispívá na sportovní činnosti sumou pokrývající 10 až 30 % celkových ročních nákladů jednotlivých organizace. Dokrývá zbylé části, které si organizace zajišťují z vlastních zdrojů (členské příspěvky atd.) či z jiných dotačních zdrojů (kraj, národní dotace atd.). V posledním hodnocení však byla jedna organizace zvýhodněna nezvykle vysokou dotací, která dosáhla na 61 % jejích celkových ročních nákladů (celkové udané provozní náklady 572 tis. Kč; poskytnuto dotací 350 tis. Kč). Konkrétně jde o Skydive Czech Republic z.s., organizaci zaměřenou na parašutistický sport. Tato organizace, jako jediná ze žádajících, má sídlo mimo naše město, konkrétně v Olomouci (žádala si tedy i v Olomouci?). Tato skutečnost vyvolává další otázky, zvláště když uvážíme, že: A) Skydive Czech má sama potenciál generovat příjmy z vlastní činnosti (má dvě ohlášené živnosti – hostinskou činnost, prodej alkoholu), B) jistě se shodneme i na tom, že pokud chcete dělat takovýto sport, tak musíte mít i na odpovídající členské příspěvky (…nebo, tak jak v případě Skydive Czech, se můžete „spoléhat“ na štědrou dotační podporu).

Další bod, který si v dané věci zaslouží pozornost, je srovnání bodového hodnocení v kategorii „masovost”. Obecně je masovost stav, kdy je něco rozšířené ve velkém množství a víceméně „všudypřítomné“. Skydive Czech získal stejný počet bodů jako TJ SOKOL II Prostějov, který zastřešuje širokou škálu sportů od házené po bojové sporty. Až by si někdo mohl myslet, že za dveřmi části domácností v Prostějově je vedle tenisek i složený padák. Ve výsledku je pak celkově poskytnutá podpora udělená Skydive Czech srovnatelná součtu podpory několika dalších úspěšných sportovních klubů, které by se jistě nezlobily za větší podporu – taneční škola, korfbal, orientační běh, lyžařský oddíl či vodácký klub.

Kde je tedy příčina vysoké „dotační úspěšnosti“ Skydive Czech? Je obecně známo, že parašutismus má v Prostějově silnou tradici a je ceněnou součástí našeho úspěšného sportovního dědictví. Tak jej vnímám i já sám. A jistě bychom to mohli napsat i o mnoha dalších sportech. Stejně tak je známo, že pan náměstek Miloš Sklenka je dlouhodobým příznivcem tohoto sportu. Až takovým, že jej stále najdete na webovém profilu firmy Jump Tandem. Majitel této firmy je shodou okolností současně i zakladatel a „víceprezident“ zapsaného spolku Skydive Czech. Nejvyšší počet bodů pro určení výše dotace, i v porovnání s dalšími konkurenty, přidělila spolku právě Rada města na svém uzavřeném jednání (nikoliv sportovní komise). Intervenci pana náměstka při rozhodování Rady města lze jen domýšlet…

Považuji za důležité, aby bylo přidělování dotací spravedlivé, transparentní, předvídatelné a založené na jednotných a jasně definovaných kritériích. V současné praxi však vidíme, že možná ne všechna rozhodnutí odpovídají těmto principům. Speciální postavení parašutistického sportu, zdá se, překračuje obvyklé normy podpory a vyvolává otázky ohledně rovnosti a objektivity v přidělování městských prostředků.

Je nezbytné, abychom zůstali ostražití a zajistili, aby byly naše investice do sportu rozděleny spravedlivě a v souladu s jasnými pravidly. Ta by měla garantovat, že každý sport, který naše město reprezentuje, dostane podporu, na kterou má oprávněný nárok. To je základ, na němž by měla stát podpora sportu v Prostějově tak, aby byla zachována důvěra veřejnosti a integrita rozhodovacích procesů.

Jan Mochťák, zastupitel za Piráty