Léto skončilo, dny se zkracují, a já věřím, že jste si jej užili jako já, u vody. Co mne ale mrzí, že na mne často vyskakovaly zprávy, jak byl někdo důvěřivý okraden. Často i z Prostějova.

Jak jsem psal již dříve, snažíme se některým případům věnovat na facebookové stránce Bezpečný Prostějov. Obecně panuje názor, že nejohroženější skupinou jsou senioři, ale není tomu tak. Počet podvedených narůstá v každé věkové skupině. Škody způsobené kybernetickými útoky na klienty tuzemských bank vyčíslila Česká bankovní asociace loni částkou přes jednu miliardu korun. Může za to nejen rozmach této nelegální činnosti na sociálních sítích, ale i nástup umělé inteligence. Nyní s dovolením pominu různé nezadané vojáky a doktory na misích, kde asi každému z vás již došla nějaká „vážná“ nabídka. Představme si relativně nový způsob krádeže bankovní karty. Nejprve přijde SMS z banky s aktualizací jejich aplikace, nebo že můžete mít ohrožený účet. SMS obsahuje i odkaz, kde si máte stáhnout novou aplikaci. Vypadá jako legitimní, ale je podvodná. Po stažení aplikace vyplníte osobních údaje, a poté vám již zavolá falešný zaměstnanec banky. V tu dobu zná všechny vaše důležité informace a telefonát tak vypadá důvěryhodně. Sdělí vám, že váš účet je napadený a k záchraně peněz je zapotřebí přiložit platební kartu k mobilnímu telefonu. Tím dojde k přenesení NFC signálu do mobilního zařízení a dál k útočníkovi. Ten si pak u bankomatu vybere vaše peníze. Podobný je jiný podvod založený na vyvolání strachu a časové tísně. Jedná se o vymyšlený příběh, jak z vašeho účtu odcházejí peníze, a banka si kontroluje, zda o tom víte. Nevíte a dostanete strach. Útočník začne přitvrzovat, že možná jste přišli o svoji bankovní identitu. Vy začnete panikařit a pomalu spolupracovat. Podvodník je připravený i na argument, že si sami zavoláte do své banky a transakci zastavíte. Často je to sdělení, že v podvodu jede někdo z banky, nebo jsou dočasně pozastaveny transakce a jakmile ukončíte hovor, peníze odejdou. Útočník vám tedy nabídne pomoc, kdy ani nechce znát vaše přihlašovací údaje. Sdělí vám záchranný účet, kam máte převést peníze. Zdá se vám to absurdní? Budete pod tlakem, útočník používá technické termíny, představí se třeba jménem, které znáte z banky. Poslední příklad umožnil nástup umělé inteligence a vytváření falešných stránek obchodů. Většinou těch známých, protože je velká pravděpodobnost, že jste tam v poslední době nakupovali. Dojde vám e-mail o zrušené platbě s odkazem, kde vše můžete vyřešit. Pokud tam zadáte přístupové údaje do banky, abyste potvrdili platbu, předáte je tím útočníkovi. Dál to snad již ani nemusím popisovat, co bude následovat. Přes léto vám mohli také volat z finančního úřadu, že máte přeplatek, nebo nově SMS ze zdravotní pojišťovny, že vám vyplatí pojistné. Průběh je ovšem podobný, jako v uvedených příkladech. Pak ještě stále letí platby přepravním společnostem, když něco prodáváte, nebo SMS o nedoručeném balíku České pošty. Ale tam už snad nikoho nenachytají. Buďte obezřetní a zkusme si říct pár pravidel, jak se chránit?

1. Nevěřte informacím z telefonátů, SMS nebo e-mailů, ale při podezření vždy sami kontaktujte svoji banku na čísle nebo e-mailu, které znáte.

2. Nedůvěřujte odkazům v SMS nebo e-mailu. Sami raději napište webovou adresu.

3. Nevěřte zaručeným výdělkům nebo snadnému zisku. Zejména když tomu zcela nerozumíte, jako jsou například kryptoměny. Letí i různé loterie nebo levné balíčky s vráceným zbožím

4. Neinstalujte si programy z odkazu v SMS či e-mailu, nebo na doporučení od neznámého člověka.

5. Sledujte na facebooku stránku Bezpečný Prostějov.

Přeji vám, ať je pro vás internet pomocníkem a zdrojem informací a ne zdrojem traumat.

Pavel Dopita
předseda zastupitelského klubu
SPD Prostějov
www.paveldopita.cz