V poslední době se objevují zprávy o uzavírání některých obchodů v centru města. Potíže hlásí i část  výrobních firem. Primátor František Jura se o situaci zajímá a některé z podniků už osobně navštívil. Zajímalo nás, s jakými informace jej podnikatelé seznámili a co může město dělat pro zlepšení situace.

Pane primátore, jaké dojmy jste si odvezl z návštěv několika prostějovských firem, které jste v posledních týdnech absolvoval?

Řada našich malých a středních podnikatelů není v lehké situaci. Napřed se museli vyrovnat s covidem, pak s inflací, nyní s dramatickým nárůstem cen energií. Propad ekonomiky především v Německu navíc vede k poklesu poptávky po jejich výrobcích. Prozatím se drží nad vodou a já bych si moc přál, aby toto složité období přečkaly co nejlépe.

Co v současné době považujete za největší problém?

Energeticky náročná výroba může jen stěží držet krok se zahraničních konkurencí, když jsou české ceny elektřiny oproti některým zemím i několikanásobné. Zvyšovat cenu výrobků moc nejde, protože odběratelé si mohou vybírat a výraznější zdražení nepřipustí. Šetřit na zaměstnancích také nejde, naopak, inflace vytváří tlak na růst mezd. A naši podnikatelé k tomuto výčtu přidávají ještě jeden velký problém, kterým je obrovské množství byrokracie. Existuje spousta různých hlášení, formulářů a systémů, kam je třeba zadávat data. Podnikatele to velmi zatěžuje.

Zajímáte se také o dění v centru města, odkud odcházejí některé tradiční provozovny. Máte nějaký nástroj, jak tomu zabránit?

Udržení života v centru města je pro nás prioritou. Chceme, aby náměstí T. G. Masaryka i okolí žily. V současné době hledáme cesty, jak zdejším podnikatelům pomoci. Nabízí se snížení nájmu v prostorách patřících městu. Zvažujeme také možnost umožnit krátkodobé parkování v centru. V úvahu připadá  také nějaká forma marketingové podpory, aby lidé věděli, co všechno mohou v centru města nakoupit a vyřídit, jaké jsou otevírací doby provozoven a podobně.

Proto chceme na toto téma s místními podnikateli jednat. Budeme se ptát, co by jim pomohlo a také aktivně nabízet řešení. Vyzývám proto všechny podnikatele působící v prostějovské památkové zóně, aby se s námi sešli 15. dubna v 17 hodin ve Společenském domě v Prostějově. Podrobnosti a přihlášení najdou na webu pvcentrum.cz.

Na závěr musím dodat, že firmy v jednotlivých průmyslových zónách i podnikatelé ve centru města jsou pro nás velmi důležití a my se jim budeme snažit v rámci našich možností pomoci.